Main menu

mark2

Duizenden vve's niet goed voorbereid op onderhoud en reparaties

'Als het dak lekt, is het vaak te laat' 
Als het dak lekt, is het vaak te laat © ANP

Bij veel wooncomplexen ligt een tikkende tijdbom. Verenigingen van Eigenaren doen te weinig om onderhoud te regelen of om reparaties te plegen. Het probleem speelt bij tienduizenden woningen.

 

Wethouder Laurens Ivens slaat alarm. Amsterdam constateert dat een derde van de Verenigingen van Eigenaren in wooncomplexen 'slapen': er wordt nauwelijks geld opzij gelegd voor onderhoud en verzekeringen. Bij veel wooncomplexen is dit een punt van zorg. Het dak of de fundering is half rot, en ook de kozijnen moeten vernieuwd worden. Niemand die het in de gaten houdt. Als eenmaal het dak gaat lekken, blijken eigenaren geen geld te hebben om de reparatie aan te pakken.


Minimumeisen
"Wij maken ons zorgen," zegt wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP). Er zijn 20.000 Amsterdamse Verenigingen van Eigenaren (vve's) met 195.000 woningen. Recent onderzoek van VVE Belang wijst uit dat daarvan ruim dertig procent 'slapend' is; het gaat om zeker tienduizenden woningen. Die vve's sparen niet, vergaderen niet en sluiten geen verzekeringen af.

Stel dat één familie niet kan meebetalen. Hoe ga je daarmee om?

Laurens Ivens

Ivens is blij met een nieuwe wet die gemeenten het recht geeft vanaf 1 juli 2017 in te grijpen bij vve's die niet voldoen aan minimumeisen.

Het gaat dan bij voorbeeld om het opstellen van een meerjarenonderhoudsprogramma, dat de vve's verplicht jaarlijks 0,5 procent van de nieuwwaarde van de opstal aan onderhoudskosten opzij te zetten.

Brandverzekering
"Het zijn vooral kleine vve's met twee tot zes woningen die slapend zijn," zegt Ivens. "Met 'gespikkelde vve's, waarbij corporaties deelnemen, gaat het vaak wel nog goed. Corporaties weten dat ze vroeg of laat iets aan onderhoud moeten doen."

"Bedenk een willekeurige huis met een kleine vve en vijf appartementen. Wie is de voorzitter? Hebben ze iemand die de boekhouding kan doen? Wie gaat de vergaderingen uitschrijven, de correspondentie regelen en verslagen maken?"

Inactieve vve's
Inactieve vve's © Jorris Verboon

Ivens probeert zich ook voor te stellen wat er in zo'n vve gebeurt als er ineens onvermijdelijke kosten komen bij een lekkage.

Als er vijftigduizend euro nodig is, kan er een probleem ontstaan. Ivens: "Vier van de vijf eigenaren zullen misschien met moeite tienduizend euro storten. Maar stel dat één familie dat echt niet kan? Hoe ga je daarmee om? En de brandverzekering bestaat ook niet overal."

Ongelukken
Slapende vve's zijn volgens de gemeente slecht voor de kwaliteit van de woningen en slecht voor de gemoedsrust en de garanties voor de mensen in er wonen.

Het is een groeiend probleem geworden, nu het eigenwoningbezit in de stad in 25 jaar is gestegen van iets meer dan
15 procent tot 30 procent dit jaar, waarbij veel woningen zijn gesplitst in appartementencomplexen met vve's.

Steunpunten
Amsterdam voorziet ongelukken als er niet snel iets gebeurt. Daarom is het gesubsidieerde Wijksteunpunt Wonen (WSW) ingeschakeld om de situatie te analyseren en vve's te adviseren.

Als de vve's de mensen niet heeft om voor goed beheer te zorgen, weten de wijksteunpunten de weg naar commerciële partijen. Ivens: "Wij ontzorgen. Onze steunpunten weten alles van glas, daken, gevels, zonnepanelen. Al die kennis stellen zij gratis ter beschikking."

 

Bron: http://www.parool.nl/amsterdam/duizenden-vve-s-niet-goed-voorbereid-op-onderhoud-en-reparaties~a4428836/