Main menu

mark2

Airbnb maakt grote fout

ARB
Tijdens de vergadering van de vereniging van eigenaren van ons kleine appartementencomplex (30 woningen) in Amsterdam werd afgelopen dinsdag gestemd over het wel of niet toestaan van tijdelijk vakantieverhuur via Airbnb. Een buurman was met verhuur begonnen, met overlast tot gevolg. Zijn naaste en beneden buren stemden dan ook direct tegen.


De buren die iets verder van het Airbnb-huis wonen, wilden het wel een kans geven. Zij vonden een initiatief waarin delen en contact met mensen vanuit andere culturen voorop staat sympathiek en wilden dat niet in de weg staan. Over overlast was te praten en bovendien vonden ze dat Airbnb bij de internationale uitstraling van de stad hoort.

De buurman die zijn huis via Airbnb had verhuurd, stelde voor afspraken te maken: alleen 'rustige mensen' en als er klachten zijn die gelijk melden. Mochten er na een jaar toch te veel klachten zijn langsgekomen, dan konden we altijd nog stoppen.

Vertrouwen
Dat klonk redelijk. Toch kwamen er vragen uit het tegenkamp. In eerste instantie waren die praktisch van aard als: wat zijn rustige mensen, alleen gezinnen of juist alleen stelletjes boven de 55? Daarna kwam een vraag over vertrouwen. Waarom zou deze buurman zich nu wel aan de afspraken houden? Tijdelijke commerciële verhuur is al sinds de oprichting in de statuten verboden en toch heeft hij het gedaan, zonder daar ooit afspraken over te maken.

Tien vrouwen
Sterker nog, hij had tot dusver ook lak aan de regels die de gemeente heeft opgelegd. Zo liet hij een keer tien vrouwen in zijn huis slapen, waar de gemeente een maximum stelt aan vier personen. Dat was eenmalig, sputterde de verhuurder tegen. Een foutje. Verder waren er nauwelijks klachten geweest.

Joints
Dat schoot een buurman verkeerd. Hij vertelde over groepen Britten, Russen en Spanjaarden die blowend en dronken brandende lucifers en joints over het balkon naar de kinderen gooiden. Het nachtelijk lawaai had veel buren uit hun slaap gehaald, terwijl de verhuurder zelf €300 per nacht ving en in Brazilië op een strand vertoefde. Hadden ze hem moeten vertellen dat ze overlast hadden. Wat kan hij op zo'n afstand voor zijn buren doen?

Horror-weekenden
De buren, ook de voorstanders, waren het direct eens met de klagende buurman. Het was beter een lijn te trekken: geen Airbnb in dit complex. Iedereen vreesde soortgelijke horror-weekenden naast zich te krijgen. En wie zou dan de rust handhaven? Maar vooral, het vertrouwen was weg, verpest door de verhuurder die dacht zijn eigen gang te kunnen gaan. Had hij in het begin afspraken gemaakt, dan was deze VVE-vergadering anders gelopen. En dan had iedereen mee kunnen doen aan iets wat vanuit de basis sympathiek is.

Dezelfde fout maakt het bedrijf Airbnb, dat ooit is begonnen als verhuurder van een luchtbed in de woonkamer. De gemeente Amsterdam heeft grote problemen met pandjesbazen die hun huizen niet de maximale zestig dagen per jaar verhuren, maar het hele jaar door. Op de website staan kamers met acht stapelbedden, waar niet meer dan vier personen zijn toegestaan, en waar de brandweer slapeloze nachten van heeft. Maar Airbnb doet er niets aan. Ze laten de uitwassen bestaan. Waarom? Dat weet niemand.


Data delen

Het enige wat Airbnb moet doen, is data delen. Wie zijn die verhuurders en hoeveel mensen laten ze toe? Met die data kan de gemeente handhaven. Maar dat delen vertikken ze bij Airbnb. Ondanks beloften met de stad op zoek te gaan naar oplossingen, lijkt Airbnb toch liever de overtreders te beschermen.

In steden zoals New York, San Francisco, Berlijn, Parijs en Barcelona heeft de gemeente zelf maatregelen genomen. Zo komt in New York een wet die het verbiedt om woningen voor korter dan 30 dagen te verhuren. In Berlijn en Barcelona mag je alleen een kamer verhuren als je er zelf bij bent. En in Parijs mag de verhuurde woning alleen bestemd zijn voor commercieel gebruik. Wie de regels overtreedt krijgt hoge boetes.


Nieuwe regels

Als Airbnb niet snel echt luistert naar de klachten vanuit de steden, dan riskeert het bedrijf ook in andere steden nieuwe, strengere regels die het minder aantrekkelijk maken je huis te verhuren voor een paar nachten. Als dit te vaak gebeurt, dan is niet alleen de sympathie van het huizen delen weg, maar komen ook de inkomsten van Airbnb onder druk te staan. Dat heeft het bedrijf dan, net als mijn buurman, aan zichzelf te danken.

 

Bron: http://fd.nl/ondernemen/1156763/strong-airbnb-maakt-een-grote-fout-strong