Main menu

mark2

Postcoderoos als uitkomst voor zonnedak VvE

Postcoderoos

In de vorige blog  schreven we over de verschillende mogelijkheden hoe een VvE zonne-energie kan toepassen. In deze blog gaan we verder in op de mogelijkheden van de regeling verlaagd tarief ook wel postcoderoos project genoemd.

 

Stroom delen met je buren
Eind 2015 zijn enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd voor de toepasbaarheid van de regeling ‘Verlaagd tarief’ ook wel vaak postcoderoos genoemd. Middels deze regeling is het mogelijk om stroom te delen met afnemers uit nabijgelegen postcodegebieden. De regeling is ook geschikt voor het verdelen van stroom binnen een complex van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Als lid van een vereniging van eigenaren ben je mede-eigenaar van het complex. Dit complex beheer je met de overige eigenaren. Het dak is veelal in algemeen bezit van de Vereniging van Eigenaren. Over het opwekken van duurzame energie neemt de VvE gezamenlijk een besluit. Onlangs heeft het SER Energieakkoord een rapport geschreven over de belemmeringen en mogelijke oplossingen voor verduurzaming bij VvE’s (lees hier meer over)     


Postcoderoos biedt flexibele oplossing

Postcoderoos

De postcoderoos biedt de mogelijkheid om alle leden van de VvE profijt te geven van een gezamenlijke investering in zonne-energie. Doordat de postcoderoos een administratieve verrekening is op de energierekening hoeft de stroom niet fysiek verdeeld en geleverd te worden aan de individuele appartementen. In veel gevallen bespaart dit onnodige (installatie) kosten en beperkt aanpassingen in het pand en/of appartement. De VvE levert bij een postcoderoos project haar geproduceerde stroom direct aan het stroomnet wat verkocht wordt aan een energieleverancier naar keuze. Voor deze stroom krijgen zij een vergoeding van 4-6 €ct/ kWh, onder andere afhankelijk van de inkoopprijs van een leverancier. Daarboven op krijgen alle individuele leden middels een jaarlijkse administratieve verrekening een korting op de energiebelasting. De korting op de verlaagd tarief regeling is sinds begin 2015 van7,5 €ct/ kWh nu verhoogd naar een volledige vrijstelling over een periode van 15 jaar. Voorstaand voordeel, in relatie tot de investering resulteert dit al snel in een aantrekkelijke terugverdientijd.

 

Waarom juist interessant voor een VvE?
De postcoderoos wordt de afgelopen jaren veelal toegepast bij energiecoöperaties die voor een grote groep burgers, zonder eigen dak, duurzame energie beschikbaar willen stellen. Ten opzichte van deze projecten heeft een bestaande VvE echter enkele additionele financiële voordelen. Waaronder dat zij veelal gebruik kunnen maken van bestaande collectieve verzekeringen, administratieve processen en juridische structuur. Om de PCR echter binnen de bestaande VvE uit te voeren is het wel van belang dat het besluitvormingstraject verloopt conform hetgeen in de akte is vastgesteld. En hou bij de investering en de verdeling van de geproduceerde kWh –en ook rekening met de bestaande verdeelsleutel(s)


Aandachtspunten voor postcoderoos
De mate waarin een PCR aantrekkelijk is voor een Vereniging van Eigenaren hangt af van een aantal fysieke situaties, zoals; de bestaande netwerkaansluiting, het dakoppervlak, het aantal appartementsrechten en het aantal ondernemingen binnen de VvE. Hier in zullen we in volgende blog berichten verder op in gaan.

Heb je interesse of wil je meer weten over de mogelijkheden voor je VvE? We zien je mailtje graag tegemoet.

Bron: http://www.enshared.nl/postcoderoos-vve/